Thursday, December 16, 2010

THE STORIES....

Dh sebulan aku x update blog ni.abis berhabuk...terlalu sibuk + xde mood.
bermcm2 bnd yg dh jd sepjg sebulan ni...
Raya Haji di Pulau Pangkor..ayah aku mmg buang tebiat..tetiba je pas g umah nenek n umah nyai dia ajak g pangkor plak.
aku sbnrnye x minat n x selesa g bercuti time ni.tp dh ayah aku ajak aku g gak
pas kemas brg dlm 15 minit kitaorg pun bertolak...tetiba br teringt yg kupon daging korban terlupa nk bg kt sepupu suh ambk kan daging..pelupa btul...
dh smpi kt jeti lumut n naik feri aku duk kt luar menikmati pemandangan n ambk angin..
pas dh smpi kitaorg sewa motor n naik van
smpi2 je aku duk kt suria resort n chalet kt teluk nipah..mlm tu mkn ns himpit n rendang..pas isya' sume trus tertido..pnat sgt kot + kekenyangan.hu3
aku tido pki tudung..sungguh x selesa..(sabar jela ek..dia dh blk nnti ko dptla privacy ko blk..)

esk pagi2 time sarapan aku tgk de burung enggang kt chalet sblh.rs pelik lak de enggang kt situ..sbb nk attract perhatian enggang tu aku pecah2kan nasi himpit n susun kt beranda chalet aku tu.x sangka plak burung2 tu sume dtg mkn..sgt seronok...dgn suasana yg masih hijau n udara yg nyaman..
pkl 9 ayah ajak g snorkeling..sume org g kecuali mak aku.nsb aku bwk bj mandi..klu x, x g kot..
boatman tu siap bg kitaorg roti utk bg kt ikan g.aku x bg kt ikan roti tu, tp aku gengam je roti kt dlm tgn...sume ikan ikut aku sbb bau roti..pas dh boring tgk ikan sbb org dh ramai sgt..aku g tmpt lain tgk coral..tp malangnya x cantik sbb coral tu byk yg dh mati...
aku campak life jacket kt atas batu sbb aku nmpk gamat..aku nk menyelam ambk..nsb dpt..aku dh lama teringin nk ambk sendiri gamat kt dlm air..tp selalu x dpt.kali ni aku dpt pgg.aku nk tunjuk kt ayah aku.so aku ltk dia kt dlm bj mandi aku.sekali tau2 je gamat tu dh mengeluarkan cecair mcm getah n membentuk bulat mcm bola.sgt comel..sayangnya aku x bwk kamera sbb takut rosak kena air laut...
gamat ni sgt fleksibel...mcm2 rupa aku buat,mcm tanah liat plak..

pas blk dr snorkeling n pack utk pindah ke chalet Anjungan resort & spa.best tul chalet ni.luas n de swimming pool g.duk kt sini br aku de privacy sbb bilik asing...bila tkr bj br aku perasan aku dh gelap 4 tona kot.hahaha.sape suh x pki sunblock cream sblm g snorkeling td.time tghari aku abiskan ms dgn berhibernasi sbb cuaca panas..ptg tu round2 pulau naik motor sewa.
aku naik mtr dgn ayah aku.time tu aku dh pk lain dh.klula aku dgn......hu3.gatai...
jln dia sungguh mencabar.mtr yg aku naik siap tergostan.pastu kena tolak sbb mtr xnk naik bukit.hahaha
klaka je.smpi skrg aku still teringt n tergelak..
malam tu kitaorg mkn ikan bakar..aku jln2 cuci mata kt kedai souvenier cr bj or seluar or dress yg boleh aku beli.last2 aku beli seluar n kain 1.t-shirt dia cam mahal n x berkualiti..
esk pagi beli mknn kt kedai area kampung2 je.murah n sgt sedap.adik aku smpt g jual minyak kt awek yg jual    mknn tu.blk ke jeti pun naik motor gak.first time...tp best..

pas blk dr Pangkor minggu seterusnya tetiba ayah aku ajak g cameron plak...ikut je...kebetulan plak aritu besday MAJ, ayah aku kata tu kira mcm hadiah besday diala.since mengejut aku smpt bwk bj 2 helai je.yg pntg bwk sweather.
memula g boh plantation yg kt tgkt bwh tu..siap g daki ke puncak yg de menara tu g.dhla pki maxi....selamba je daki bukit yg curam tu.tp yg pntg aku smpi..cm smpi je kt atas tu pe g jantung aku mcm x ckp2 nk pam oksigen..laju gila dia berdegup.hu3
pastu g ke tanah rata cr chalet.duk kt chalet rainbow.kali ni aku lg x selesa..sebilik yg sempit n byk abiskan ms kt dlm bilik sbb cuaca sejuk..since ayah aku ambk 1 blk je.kenala aku siap pki tudung n bj lengkap pas mandi dr dlm bilik air g.mls nk ckp kt ayah aku.aku diam jela..kang dia kecik ati lak ssh..
mlm tu aku kuar g pasar malam n sempat gakla beli sweather g, n bj t-shirt 2 helai.aku mmg gila sweather warna putih tp aku x jd ambk tkt kotor.so last2 aku ambk sweather kaler hitam yg boleh jd dwi function tu.
kitaorg byk jln2 je, x byk membeli sbb dh selalu sgt g cameron ni..kali ni aku beli beg silang pic strawberry agak cutela beg tu utk bwk g kls.

blk dr cameron aku jenguk keadaan kedai runcit aku..nmpkye de org pecah msk n kebas brg2 tertentu.tp dasar penyamun tarbus..dh curi brg lain..boleh plak dia gantikan dgn brg lain supaya aku x perasan.kerugian dianggarkan kira2 RM200++

aku bz memenuhi undangan perkahwinan.ramai btul kawan2 yg menamatkan zaman bujang...tahniahla utk dorg sbb dh melengkapkan separuh dr agama. (^_^)

skrg ni aku jd ala2 mcm cikgu..mengajar sepupu aku...sbb pelajaran dia terlalu teruk..so bila aku g kenduri aku bwk dorg sekali.hu3

kenduri kawen ct-sian dia suami dia xde kt malaysia,sanding sorg2
kebetulan plak time kenduri kawen mahirah aku, syida n fatahiyah boleh tersama tema....oren...

30/11/2010
ayah aku suh aku xyah bkk kedai n keje dgn mak aku jela sbb kerani dia dh xde..
maka bermula dr tarikh tu aku pun mula bertukar profession. :)

seminggu kemudian ayah aku g bercuti g.tp kali ni aku x ikut.aku duk kt umah je.pkl 3 pagi tiba2 aku dgr org menjerit ckp lori terbakar.aku ingtkan aku bermimpi...cepat aku melompat bgn trus tgk ke luar.tgk2 lori arwah pakcik ku sdg terbakar,br mula terbakar,aku trus kejutkan adik aku yg sdg lena..dia dgn terpisat trus kejutkan MAJ n pekerja ayah aku.aku trus pakai tudung.n agak kalut cr mn aku campakkan hp aku sblm tido.nsb MAJ tido dgn hp,aku trus call mak aku yg berada kt fraser hill n 999.paksu aku dtg,dorg yg kt luar cb padamkan api,aku trus srh makcik ku lari keluar dr rumah n selamatkan dokumen pntg.x pk pe dh sbb api marak terlalu cpt, meletup dan menyambar kabel elektrik...dorg cb padamkan api gn air biase tp x berkesan.akhirnya gn air batu n air dr lopak yg byk kt umah aku,alhamdulillah pas 30minit++ api berjaya dipadamkan.10 minit kemudian br bomba smpi.walaupun api dh xde.tp bara masih ada.jd bomba siram dlm rumah yg separuh terbakar n lori n mn2 bhgn yg masih mempunyai bara utk mengelakkan kebakaran berulang.
agak kecewa bomba yg xde keje nk wat duk borak2 sambil hisap rokok.pastu plak no tel balai bomba berhampiran x dpt dihubungi sbb dorg dh tukar lokasi.cis...klu kitaorg tunggu dorg smpi n padamkan api konfem g byk bhgn umah yg terbakar.n nsb makcik aku smpt padam suis utama so xdela api menyambar elektrik n msk kt dlm umah.
sepupu aku duk kt dlm umah aku,  yg kck dh menggeletar.kesian dia.kck2 dh alami mcm2 bnd yg trauma..dl arwah ayah dia meninggal, kali ni tgk kejadian kebakaran plak.nsb mak dia dh alihkan keta dr garaj dl.klu x msti kena sambar gak kete tu..sepupu yg lain de yg dh nangis2 sbb esok nk exam, kesian dia,aku cm dpt suh dia sabar n tenang sbb api dh padam.aku temankan dorg berjaga smpi ke pagi dgn layan dorg main UNO.pas subuh n dorg blk ke umah,aku pun smbg tido jap.pagi tu bersiap g ofis dlm keadaan mamai.x ckp tido.

mengantuk sungguh aku aritu..tp ku gagahkan jgk mata tahan ngantuk...n meneruskan keje mcm biase..
since elektrik dh xde kt umah sepupu aku dorg tumpang umah aku,aku x kesah pun,sbb umah aku ckp besar utk dorg duduk.

10/12/2010
result kuar.hancur hati aku bila aku tgk de 1 subjek yg gagal...hampa..kecewa..semuanyala...
tp life must go on....pas 1 hari bersedih..aku ambk keputusan utk biarkan yg dh lpas..n reseat blk paper tu...

12/12/2010
aku g jupe en mokhtar pengasas kaedah mokhdar..ingt nk blaja blk kaedah dia..tp x jd..wang x ckp...ak cm setakat dgr taklimat n bg testimoni je..aku ingt nk try mintak jd fasi diala..kot2 dia terima..hu3.boleh aku blaja ilmu br.n memantapkan g ilmu yg sedia ada..

semenjak kebelakangan ni dh 2 kali aku mimpi aku kawen.ish3x pe nk jd ni..apa sbbnye ek??aku nk sgt kawen kot.smpi termimpi2...bahaya ni....



-Abid-

Monday, November 15, 2010

i am 23...❤❤❤.

15.11.2010
selamat hari lahir yg ke 23..
jangan malas2..jadi anak yg solehah..

14.11.2010
pengalaman br buat aku...
hari ni aku tutup kedai awal sbb nk beli brg n org pun xde.kebetulan plak de bangla mntk tumpang..kesian lak dorg jln kaki..aku tumpangkanla..tp aku bgtau yg aku nk g beli brg..dorg kata xpe.bangla ni jiran kedai aku..nk dijadikan cerita..pas aku beli brg kt econsave,aku tgk kt luar hujan lbt mencurah2
aku suruh bangla tu jg brg2 aku,sementara aku g lari kt keta n bwk keta ke dpn econsave..
tiba2 kereta xnk startla pulak...aku cb lagi..lagi...dan lagi..namun masih gagal...aku menarik nafas utk bertenang aku check kot2 bateri kong sbb aku lupa tutup lampu ke or pape ke..xde..ades..dh pkl 6.30 ni..aku cb start keta lagi sekali..pun x boleh..knapela time ni la keta ni wat hal..nsb baikla kt econsave sg buloh je.diwatnye aku kt shah alam time g kls ke, x ke haru..time tu aku x panik cm aku dh x tau nk watpe. nk mntk tlg org..haram de org nk tlg hujan2 lebat tu..aku pun berlari blk ke econsave n bgtau bangla tu srh load brg2 aku kt keta jgk walaupun keta tu xleh start.dorg pun punggahla brg2 aku yg pnuh 1 troli tu kt dlm bonet keta dlm hujan yg masih turun mencurah2 tu.pas aku kunci kete.aku call mak aku then bgtau yg keta xleh start...dhla dh kuyup..nsb de sweather yg siap de hood sekali kt dlm keta aku.klu x lencunla aku jwbnye...
pas aku call mak aku.aku trus call auto assist..dorg suruh aku call bhgn kerosakan sbb keta aku mengalami kerosakan.pas call bhgn berkenaan.aku pun tunggula dorg.ayah n adik aku dtg..try utk jump start keta tu.kot2la bateri prob..rupa2nya bkn..dlm 45 minit kemudian pihak auto assist smpi..hujan still x gak benti..org tu srh aku start enjin keta utk tau pe prob,sbb dia kata bateri xde prob..aku start enjin 2 kali je..mekanik tu dh tau yg keta aku rosak sbb minyak x dpt di pam.so setlh berbincang.kata putus yg diambil adalah kena panggil tow truck utk tow kete aku tu..pas dh duk bincang pny bincang ayah aku ptskn utk bwk keta aku tu blk ke rumah je n x di tow ke bengkel.sbb arini ari ahad.mn de bengkel keta bkk.pas tunggu g 45 minit tow truck pun smpi.sementara menunggu tu pnyela bosan..pas dh smpi tu...kami pun sama2la menolak kereta naik supaya dkt dgn tow truck tu..org kt parking lot tu tgk je aku.hu3.pastu keta aku pun naikla tow truck n sama2 blk ke rumah. nasib adik aku de so xdela aku kena naik tow truck tu.on the way ke rumah kete adik aku dh wat hal..mcm nk xnk jln je.aku doa2 kitaorg selamat n sempat smpi kt umah..alhamdulillah dh smpi kt umah brla keta doa mati enjin..hu3.nsb baik...sampai kt umah..pas tow truck dh turunkan keta tu..kenala tolak g keta tu utk mskkn kt bwh khemah..ayah aku xnk keta tu terbiar kt luar..takut kena himpap dgn pape..nsb de pekerja ayah aku..so aku duk kt dlm keta n dorg tolak keta tu dgn aku kt dlm tu utk kontrol stering..hu3.msk je umah..menggigil.top to toe basah...
masuk umah dgn perut lapar, makan dulu....tgk cte under world ke pe ntah..pkl 12..aku bkk FB,duk membls komen...bila tgk org wish happy besday..br aku teringt..owh..dh 15 ari bln ek..hu3.i am older now...(^_^)V

Saturday, November 13, 2010

kejayaan mereka..VS kejayaan dan kenanganku..

12.11.2010
aku terbaca note di FB tulisan sepupu aku,mengenai betapa bangganya dia melihat adik2nya berjaya.bkn sikit pny berjaya, semuanya mmg pandai2 belaka..kalau rajin nk baca berikut adalah catatannya...
"Pada 10 Nov ari tu aku tman kan ibu aku g mjlis pnyampaian hadiah utk adik2 ku Nur 'Atifah & Ahmad zuhaili..
tatkala aku melihat mereka di atas pntas,tibe2 aku mrasa sebak..
tk tau nape..hehehe..
tp aku nk sgt ckp "along bangga ngan adik2 along nie..sume pndai2..dlu along tk berpeluang nk naik ats pntas ambik hadiah.." huhuhu..ayt tknk sdih lak.. ;)
adik aku yg ifa tu dia dpt 6 anugrah..trbaik drjah 5,trbaik dlm klas,tokoh pelajar n trbaik dlm 3 subjek..giler pndai kn..hehehe..
adik aku yg zuhaili lak nek pntas sbb die dh hbis tadika.pstu tgk die bt prsembahan..comel sgt tgk die mnari zapin..huhuhu..

bile aku g sek tu,aku tringat zaman aku sek dlu2..ibu ngan ayah tk prnah abaikan aku..stiap event kt sek yg ade kaitan ngan ibu bapa dorg tk prnah miss..
sbb tu aku tman kn ibu g tgk dorng nek pntas..klau tkde yg dtg msti dorng sdih kn..aku tknk dorg trasa yg kjyaan dorg tk dihargai..dlu2 ayah snggup tu ambik cuti smata2 nk tgk ank die nek pntas.brtapa pnting nya ank2 bg ayah kn..

then ari khmis mlm tu g sek ila @ Nur 'Aqilah..sek die ade bt bacaan Yassin n solat hajat sbg prsediaan utk SPM..
trkenang lg mse aku ambik SPM dlu..pn ade bt event yg sme gak..
ayh ngan ibu tk prnah miss pn utk 3 org ank dara dorg nie..hehehe..
aku ingat lg mse time aku dlu sek biase jer..sek cmpur..so mmg rmai giler la waktu solat hajat n bacaan Yassin tu..
bile part tazkirah lak mmg sdih giler..
yg aku nie jnis cpt meleleh, sok sek..sok sek jela byi nye..hehehe..
tp aku trharu n sbb ble ade 1 part nie..
ustaz tnye kt ibu bapa..
"wahai ibu bapa sekalian, jika btul anda syg anak anda sila tmpil kedepan n luahkan ape yg tebuku di hati anda utk ank anda.."
sume sunyi sepi..sbnarnye bkn dorg tk syg..tp segan nk meluahkan..
sdngkan bile ustaz mnyeru kt ank2 or plajar skalipun, aku sndiri tk brani nk bgun..
tp dgn tibe2 ayh aku bangun dgn pntas nye..
dia mluahkan btapa syg nye die kt aku..btpa tinggi nye harapan die kt aku..btpa dia bangga mmpunyai ank mcm aku..
aku pnye la sbak smpai tk tkata..
aku pe lg..trus kedepan n pluk ayh aku..
dh la saf pmpuan tk mcm hujung blakang dewan..
malu sih nk mlalui saf2 lelaki kt dpn..
tp kini aku sdih bile mngenangkan blik..
ayh..maafkan along..dlu along tk mmpu bg ayh yg trbaik..along tk mmpu bg ayh kputusan yg cmrlang..along byk kali kecewakan ayah..along byk skitkan ati ayah..
tlmpau byk sgt kenangan zaman sek..
ble tringat blik aku ngis..nangis mnyesali kesilapan yg aku tlah bt..
aku hrap aku mmpu jd ank yg baik n solehah..
"AYAH..IBU..ALONG SYG AYAH NGAN IBU SANGAT2..

kata2 yg digunakan membuatkan aku meleleh air mata baca.sob sob..adik2 sepupu aku dpt straight A's masa PMR dan SPM...membuatkan aku terkenang kembali masa2 lalu..betapa byk kali aku mengecewakan ibu n bapaku..

SUATU KETIKA DAHULU...
tiba2 aku terkenang zaman sekolah aku.masa aku sek rendah dulu..kalau periksa no 1-3 tu mmg no aku,x pernah jatuh,even sek agama pun sama,cm sek agama ni aku kureng skitla..ranking aku 1-5.he3.
sampai la aku dh darjah 6.pun dpt anugerah tokoh kurikulum,sbb aku bersukan ni mmg kureng..
tp wakil sekolah utk pertandingan2 melibatkan IQ or pape yg x melibatkan aku kena mengeluarkan peluh mmg aku jd wakil punya.
tp kesibukkan aku mewakili sek dgn pertandingan2 tu x pernah menganggu pelajaran aku.
walaupun di sek agama aku still cemerlang..aku rasa tu suma hasil daripada ibu bapa aku yg x pernah putus berdoa (lagi2 ibu) yg sentiasa temankan aku wat keje sekolah n monitor progress aku.tp sbb dh terbiase mcm tu, aku x reti nk berdikari,kalau bab belajar ni,kalau setakat hidup berdikari kt asrama tu aku no sweat...tp klu bab blaja aku msti nk ada mak aku sentiasa di sisi.
pas abis sekolah rendah..dgn keputusan UPSR n PSRA yg bolehla dibanggakan (kot) aku ditawarkan masuk ke Sekolah Agama Menengah Rawang(SAMER).
sek ni..under JAIS.ms zaman aku blaja dl x pernah knal pun nm sek ni..tp yg aku tau sek ni sek berasrama n under JAIS.yg pntg de asrama n sekolah agama.mmg tu la impian aku dr sek rendah dl,nk msk sek agama berasrama.sekolah ni kt atas bukit n byk tangga..
pas dh msk sek tu n menjalani life as a student yg duduk dekat asrama, so far aku boleh adapt new environment, cm aku de problem nk make friend dgn org br..aku ni jarang kuar umah dulu..life aku umah-sekolah kebangsaan-umah nenek-sek agama-umah nenek-umah aku.xde main kt taman permainan, nenek takut aku kena culik.hu3.sayang btul dia dgn cucu dia ni..
so since aku mmg jarang gila kuar,so aku de prob nk mix with others..kurang friendly la.aku cb utk berkawan..tp dorg mcm xnk kawan dgn aku..maybe aku ni x matured kot..or..dunno..pe sbbnye..so tglla aku di sekolah tu..duk kt dorm surau..di attack oleh kak lina yg selalu cr salah aku,de je slh aku,wat ni x kena,wat tu x kena..sampai aku dh xde self confident lgsg.even klu aku terpijak kasut org,aku akan kelam kabut mintak maaf then bersihkan blk kasut org tu..(what im thinking huh??)
aku de 1 prob pelik..setiap mlm mesti aku akan terjaga dlm pkl 2-3pagi semata2 sbb nk buang air..n selalunya aku kejutkan org srh temankan aku..n mcm biasela..xde org yg bgn pun..so aku pun dgn selambanya keluar dr dorm sorg2 then g toilet..itula rutin aku setiap hari..msti akan terjaga..de org tny ko x takut ke mlm2 buta bgn sorg2 g toilet.takut?ntahla..mungkin aku dilahirkan dgn keberanian yg luar biase kot..aku mungkin nmpk lemah,tp aku bkn penakut...bila kita takut..org akan gunakan kelemahan kita tu utk menjatuhkan kita atau mempermainkan kita...even serangga or katak or pape yg menggelikan, x mampu menggetarkan jiwa aku...bgla binatang pape pun,aku boleh je pegang...
dhla kt sini pkl 4.15pagi dh kena bgn mandi..sape yg lbt bgn xleh mandi..ces..peraturan apa ni??dorg (bc senior) boleh plak bgn lbt n mandi..kitaorg kt dorm surau ni de tmpt mandi khas,dinamakan tempat wudhu' n paip banyak2@PBB.(^.^).
pas dh bgn pagi2 buta n mandi tu..aku sambung tido blk..pastu pkl 5.15-5.30 aku bgn g surau..sementara tunggu azan subuh..sume pakat sandar kt tiang n sambung tido..hahaha
pas blk surau g DM, wajib makan plak tu,klu x mkn kena denda byr brape ntah..
anak2 org kaya tu mampula byr,walau dia xnk mkn sepjg ms pun..(ni peraturan dorm surau)
dh la mknn x sedap..(org yg duk asrama dpt tukang msk tgkp muat je yg tau mcmn rs mknn tu)
aku mkn je sampai abis,sbb x sanggup nk tgk mknn tu dibuang ke dlm tong sampah dan bg kt BAB1 makan.
pastu g sek..bila start je blaja mata pun mulala mengntuk,memula tersengguk2,pastu lelama terus letak kepala kat atas meja...zzzZZZ mengantuk..x ckp tido..pastu ntah hape yg cikgu ajar kt dpn aku x tau..bgskan..
cemerlang sungguh..(lain kali hntr lg anak korg yg x ckp kuat semangat belajar msk sek asrama masa dorg br F1...)
aku ni lbt matang, lbt membesar,tp berckp aku mmg laju...dorg kata mcm bullet train..jalan pun laju...mcm lipas kudung..tp dorg kata aku jln kelakar..kelakar??kenapa ye??biarla..
sejak duduk asrama ni..tiap2 minggu mak n ayah aku dtg melawat..maklumla anak first, duduk asrama..pastu umah dkt plak tu..klu dorg dtg dorg msti bwk mknn pnye.so sabtu ahad konfem aku mkn sedap.hahaha
pastu dorg siap bwk bekalan mknn mcm biskut,roti n mcm2 lg yg aku dh order..
sbb ini first time parents aku de anak masuk asrama,ayah aku x tau nk bg brape duit belanja kt aku,dia bg agak byk gakla..smpi aku belanja x abis n boleh simpan duit tu lg..aku x bape reti nk belanja duit time tu, sbb aku jenis yg jarang pergi ke kedai n berbelanja dl. de gak senior yg pow aku burgerla..cadburyla..nasi lemakla..mcm2la.ada yg aku layan..byknye aku ignore je..dorg kata aku anak tunggal la,anak org kayala..ckp ajela korg dengki sama akula..nyampah...
kt sini nk telefon ke luar mmg  ssh..dhla gn public phone..ada ms plak tu....so bila dpt giliran gn telefon..aku sanggup mandi cepat2 then beratur kt pondok telefon tu utk call mak aku,dl aku gn phone tu xyah msk syiling..sbb aku gn ring-ring card..so aku xyah riso tgh duk gayut dgn mak aku,aku kehabisan syiling...tp skrg ring-ring card dh xde,dh digantikan dgn I-Talk..tp cr gn sama je kot...
seingt aku,x pernah sekalipun aku call mak aku nangis2 mntk nk blk, or mlm2 nangis sbb teringt kt mak..nangis sbb mak aku x dtg melawat n sbb kawan buli tu maybe ada..tu pun nangis sorg2 time tido mlm..bkn nangis kt telefon..
time periksa pertghn tahun..keputusan aku teruk,sbb ada 1 gagal,n yg gagal tu subjek agama(bkn aku x tau,cm time jwb tu aku tertido,so x abisla jwb soalan)...mak n ayah aku dtg ambk report card...terkejut..mcmn boleh ada yg gagal...tp tula nk wat mcmnkan anak dorg ni blaja main2,x reti nk belaja sendiri...dr tahun ke tahun..aku belajar biase je..xde belajar yg luar biase..jd mcmn aku nk dpt keputusan yg luar biasekan.
cm pernahla sekali time f2 aku dpt no3.itupun sbb aku kls 2.4.
cb klu aku duk kls lain,konfem no aku tu jd 30.hu3
parents aku pun dh mula x dtg melawat aku dh,kdg2 aku yg merayu2 srh dorg dtg melawat..maklumla dorg dh boleh terima n biase yg aku duk kt asrama,rindu kt aku dh x setebal dl.. :(
aku ingt lagi..masa prog bacaan yassin utk PMR..mak aku dtg sekolah...kebetulan kawan aku solat kt sebelah mak aku,,dia bgtau yg mak aku duk nangis tersedu-sedu time solat hajat tu..n doa lama gila..
aku ni anak dia,mcm x rs nk exam pun..mak ayah plak yg lbh terasa debaranya kan..
pastu keputusan PMR aku biase2 je..aku menghampakan harapan mereka lagi...
nothing to be proud of.not even a single A.but still better then my friend from upper class.
tp bila compare dgn all my cousin yg dh ambk PMR, i got the worst result among them..rs kurang pandai plak(stupid)..so far plg rendah pun 6A.tp adik aku ikut jejak akula plak.sume B.
pas abis PMR n msk f4,aku dpt kls last lg..mmg rs mcm jerk..aku mntk nk pindah sek kt mak aku, i cant stand it anymore..i want to move..please understand that im not happy here..should i show u my diary, to tell u how suffer i am staying here..being bully even by my friend...i am not happy..n i never told u that right??aku dh x tahan kena buli sbnrnye..smpi ke f4 pun kena buli..to make it worst..kena buli dgn junior sekali n aku dh xde kwn yg nk defend aku g dh,zahirah dh pindah..
akhirnya mak aku setuju jgk utk pindahkan aku ke sek lain..aku pindah sek biase...which mean hari2 aku akan berulang alik sek-rumah..kt sek ni aku dpt kls sains tulen..quiet funny i think..how come aku boleh msk kls sains..tp dh dorg bg.aku msk jela..mak aku nk sangat aku jd doktor..
tp anak dia ni..harapkan tulisan aja yg mcm doktor..tp usaha nk jd doktor tu mcm xde...
kat sek ni la aku built self confident aku blk..dorg terima aku seadanya..xde pun yg buli aku..
n kt sek ni gakla aku bertukar jd garang..dont play2 kalau xnk kena marah or pkl dgn aku..
aku pun x g tuisyen, g skjp je,pastu dh x pegi dh..xde semangat dh..prog solat hajat pun x g..
so there goes my exam..setakat dpt 1A je..nk bangga apa??? usaha ciput..result pun ciputla..
mak n ayah aku pun x bangga lgsg dgn pencapaian tu..sedara mara aku pe g..x pndg pun..
lgsg xleh jd contoh..SPM adik aku pun sama mcm aku.tiru result aku gak..cm subjek je yg x same.
sepupu2 aku siap dpt straight A's lg.kejayaan dorg asyik disebut2.aku ni ade dorg sebut??
xdenye...nothing to be proud of..not by me..not by my parents..i am so sori..
i have cause u (bc ibu n ayah) a lot of trouble..n not make u proud with me at all.
kesian dorg dpt tgk anak org lain je berjaya..anak2 dia x...
family belah mak aku ni de wat tabung insentif..so pada sape2 yg dpt keputusan cemerlang..akan dptla duit insentif..masa aku dulu..ade sume tu??xde...pas aku dh abis sek br ada...beruntung btul bdk2 skrg (sepupu2 akula)...
skrg aku di sini..xde apa yg mampu aku banggakan..malah aku rs ralat n sedih sgt2 bila teringt yg dorg (bc pakcik n makcik) mcm x sedar pun akan kehadiran aku di situ (bc di tempat family berkumpul-bila ada apa2 prog keluarga dijlnkan...)
klu ada pape prog or meeting aku kena jd tukang catat...buat minit mesyuarat...
pastu duk marah2 klu aku x catit ke hape ke..(sabala..aku taula keje aku)
ade aku mntk jd S/U korg ke?aku x mntk pun kan..aku kck hati tau..ade korg tau..msti xkn...
time family gatheringla yg aku plg terasa sekali..ada buat aktiviti..tp nm aku x termsk dlm list acara..
pastu plak sume bdk2 n mak bapak dpt acara n dpt hadiah..aku dpt pe..habuk pun xdak...cm jd tkg tgkp gmbr je..agaknye xde kategori utk aku kot..aku bkn remaja n bkn org tua..
bila nk suruh bsh pinggan, kemas2, tlg masak br ingt kt aku..aku duk bakar ayam, hotdog,udang n mcm2 g la..korg cm mkn je..memula adala org join aku kipaskan,lama2 sume lari..pegi mkn..
sampaikan yg tgl utk aku seketul dua je..n de yg lgsg xde utk aku..aku ambk pe yg tgl..duk mkn dlm gelap..
air mata aku menitik..rs aku x diperlukan..n rs x bergn..knapela time prog yg septtnye mengeratkan ikatan kekeluargaan, aku rs aku disisihkan??
bila aku bg pendpt psl nk hntr anak msk sek asrama..ada dorg nk dgr?? xde...
siapala akukan..pendpt aku x diperlukan...
bila aku dgr makcik aku hntr anak dorg ke rumah sepupu2 aku utk ajar anak dorg...aku terasa aku plg x berguna sekali lg.
xde org pndg aku, xde org sedar or ingt akan kehadiran aku.
smbg blaja pun kt IPTS.sepupu aku dpt msk IPTA..
ms dpt tau keputusan SPM dia(baca sepupu2 aku)..ayah dia menangis..ayah dia peluk dia sbb terharu..
aku???ade sume tu..haram xde...keputusan pun cam hapeh...pas dpt keputusan xde pape perasaan..
skrg ni aku dh msk IPTA, dh smbg degree..but aku still xde pape utk aku banggakan..x guna..kenapala ko mcm ni...

sekarang umur aku dh 23 tahun..apa agaknya yg aku buat yg mampu buat aku tersenyum sendiri n bangga dgn usaha aku tu nnti???
mak aku ckp aku sbnrnye pandai..silapnya aku malas..bila vitamin M,menguasai diri, apa pun kalah..x kirala org tu pandai mcmn sekalipun..

xpe2 x berjaya dlm pelajaran x bermakna aku gagal dlm hidup..n org yg berjaya dlm pelajaran x bermakna dia akan berjaya dlm hidup...life must be go on..

-Abid-

Friday, November 12, 2010

Happy belated birthday + Happy becoming birthday...

11.11.2010
balik je dr exam..aku smpi kt umah jam 7.15 ptg.gara kesesakan lalu lintas yg truk..yela exam aku abis bertembung dgn masa bdk blk sekolah,org blk keje...so..jem...
sampai je umah..mak aku ajak mkn kt luar,sbg meraikan besday adik aku yg dh lepas n besday aku yg bakal tiba..hu3..
tp dia x tau nk ajak mkn ktne..aku yg br je cucuk duit TH aku in case aku xde duit nk belanja.aku trus offer nk belanja makan kt TREE STEAK HOUSE yg mmg dh lama aku teringin nk mkn kt situ.pas sume org dh siap solat n mandi,ayah aku xde time ni..aku pun drive,selalunya adik aku je yg drive, ni first time mak aku srh aku drive...aku memandu slow je..sbb mak aku duk kt sblh,padahal biasenye aku bwk laju.hu3.aku xnk mak aku sound srh slow..so aku jd pemandu yg agak2 berkhemah gitu.x memecut lgsg.
tiba kt satu jln tu aku trus mengelak sesuatu..adik aku kata "asal awk bawak keta mcm org mabuk?"kurang ajar btul..ikut hati aku hampir je ckp "buta pe,kan de org gila jln kt tgh jln tu td,xkanla sy nk langgar?".tp aku cm ckp de orgla,dhla pki bj hitam....xknla nk langgar dia pandai....
dh sampai kt situ..parking then order makanan..
aku order hot choc n bakau russian steak..wah..nama dia..(ni adalah gabungan lamb+beef steak with bbq n brown sauce)
adik aku order hot choc angsana T-bone steak..ni beaf dgn pe ntah
mak aku order mix seafood....(gabungan ikan+ketam+kalamari+udang galah+udang biasa+sauce pe ntah)byk btul n paling sedap sos dia. choeslow,kalamari ring and barli panas

choeslow

mix seafood

kalamari ring & g 1 tu angsana T-bone

Bakau Rusian steak..

















Byk btul hidangan dia..x larat aku nk abiskan..bg aku sumenya sedap n mmg kena dgn taste aku.aku sorg je x larat nk abiskan sbb byk sgt,mak aku punya adik aku tlg bedal..sampai tgl pinggan je..aku pun bungkusla yg x abis tu bwk blk.membazirlakan klu nk tglkn...kitaorg just mkn2 je..xdela kek ke hape ke..tu pun x ckp korum..konon2nya aku nk belanja last2 mak aku dh byrkan kt kaunter..dia la yg belanja maknanya.he3.
mak aku siap isikan minyak keta aku sekali..adik aku jeles..woha...nsbla..
lain kali gn keta dia bolehla mak aku isikan..kali ni gn keta sape diala yg dptkan..
bkn selalu pun mak aku isikan..setahun 2 kali je kot.hahahaha.
tahun 2010 bakal meninggalkan kita..
umur aku tahun ni dh berganjak ke angka 23 tahun..
x percayala plak..dl rs mcm awk tu muda g..skrg tau2 dh 23..thn dpn 24 plak..
harap2 sebelum umur 25 aku dh jupe teman hidup.huhuhu...
thanks to my mum sbb belanja dinner mlm td..sgt sedap..tp tetap x lawan ur cooking (^_^).love u always....time aku lahir dl umur mak aku br 22 tahun..hu3.
mak aku kawen muda cm lbt dpt aku..
sekarang anak dia dh besar dh...
15 November 1987 jam 2.52 ptg aku dilahirkan.
kini tahun 2010 aku dh berusia 23 tahun.
sungguh masa terlalu pantas berlalu..
3 hari lagi aku akan tua g setahun.wahaha
selamat hari lahir...
happy birthday to me..
shēngrì kuàilè

kullu am waantum bi khair-كل عام و أنت بخير 

otanjōbi omedetō gozaimasu
credit to kiut miut cupcake..ni bkn kek aku.aku kidnap pic je(^_^)
kan best kalau de org belanja aku cupcake ni.hihihi


-ABID-

Generasi kelima??

Tgh duk tgk pic2 lama..aku terjumpa 1 pic yg diambil pada raya tahun 2008 klu x silap.aku ingt lagi tujuan gambar ni ditangkap katanya nk buat kenangan 4 generasi..nnti klu de generasi kelima tangkap gambar g sekali.
x taula sempat ke x ada generasi ke lima.moyang ku dh kehilangan dua org anaknya dalam masa setahun(2009).namun Allah masih memnjangkan usianya sehingga kini...nenek ku dh mula merisik2 bertanya bila aku nk berkahwin..hu3.sadis..aku cm bg jawapan mcm biasela..xde calon lg...hu3(^_^).
saya,mak saya,nenek saya,moyang saya
my great2 grandmother in year 2010










Semoga Allah memanjangkan usia insan2 yg ku sayang ini..harap2 unyang sempatla tgk piut dia.hu3...kalau umur aku panjang n berkahwin Insya Allah akan lahir generasi kelima...

-ABID-

Buang Tebiat..

11.11.2010
arini last paper final aku utk sem ni
paper investment analysis,walaupun paper tu aku pernah ambk sblm ni,namun ttp mencabar,sbb aku mmg sah2 dh lupa pe yg aku blaja,lg2 tang calculation tu..
gap dr 1 paper ke 1 paper yg terlalu jauh membuatkan mood ku utk study mmg lgsg x ada.aku start study utk paper IA tu pun mulai jam 9.30 pagi 11.11.2010.maka aku pun mula membaca pada kelajuan sederhana
semua slide yg aku ada.aku mmg x bajet nk score tang kira2 pun.so aku cm bc teori part je.tepat jam 12.30 tghari aku menyimpan semua nota2 ku dan menuju ke DC utk mkn.aku menikmati mknn sambil tgn masih x lekang dr membelek2 nota.cb utk mengingati mn2 formula.dan maklumat..
pkl 1.00 aku dh smpi kt DRMM.pny awal aku smpi,pun de ramai g org yg smpi g awal dr aku rupanya.nk msk exam mmbr2 aku yg chuak membuatkan aku turut merasa panik krn kekurangan data yg smpt di download ke kepala otakku.
msk dewan sejam pertama masa aku byk terbuang sbb aku tertido(tersenguk2) x smpt nk phm pun pe soalan yg aku bc.mmg cr nahas btul aku ni..pkl 3.15 aku g tandas sbb dh x larat nk thn  mata mengantuk...tgl lg 2 jam aku pun gorengla jwpn aku sepjg2nya
yg penting jawab suda...hu3.yg pasto part calculation aku x wat.formula sudah bercampur n aku pun dh konpius nk gn formula yg mn satu..tawakal ajela.
menurut kalender akademik result akan diumumkan pada 10.12.2010.jantungku berdegup laju..wahaha..x smpi sebulan je g.harap2 aku x dpt pape berita buruk.adei..


-ABID-

Wednesday, November 10, 2010

Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami...

09.11.2010
sedang aku leka menonton VC di youtube..tiba2 aku dikejutkan dgn panggilan telefon..menyatakan makcik ku merangkap sepupu ibuku telah meninggal kerana terjth di tmpt kerja.aku terkedu..kerana umur nya masih muda..br 33 tahun dan anaknya masih kecil lg.namun dia tlh dipanggil menyahut seruan ilahi..
kami bergegas ke bilik mayat hospital sg buloh..ramai saudara mara tlh tiba di sana.aku terlihat di satu sudut ayah(tok along) kpd makcik ku ini kelihatan lemah dgn tgn masih memakai tag pesakit hospital sg buloh dia diam membisu..mungkin tidak menyangka bahawa anaknya akan terlebih dahulu pergi meninggalkanya.
ingatan aku melayang kembali pada sambutan hari raya aidilfitri br2 ini,kami semua mendoakan agar pembedahan jantung yg akan dijalankan ke atas tok along berjalan dgn lancar dan kami berpeluang utk bertemu lg dgnye pd raya akan dtg,tp kini setlh post mortem dijlnkn DR bertugas mengatakan bhw anaknya mengalami komplikasi jantung.yg menjadi punca dia terjth dan trus meninggal di situ juga.bagi aku komplikasi jantung dan terjatuh itu hanyalah asbab.hakikat sbnr...ajalnya sudah sampai....
tidak lama kemudian kami dipanggil utk melihat jenazah.inilah kali pertama dlm hidupku melihat jenazah setelah di bedah siasat dan aku berani dtg sedekat itu.sblm ini aku x pernah ada kekuatan utk dtg dkt,kerana air mata aku pasti akan menitis,namun kali ini aku kuatkan semangat utk trus berada disitu dan melihat jenazah dr hujung rambut sampaila ke hujung kaki...aku dpt lihat bj kerja yg dipakainya juga berada di situ..fikiranku melayang..walau mcmn bergaya dan cantik sekalipun kita,jgnlah berbangga dgn itu semua,kerana ianya tidak kekal.pakai make up tebal mcmn pun utk kelihatan cantik,apabila mati nnti kita semua tetap akan dipakaikan dgn baju putih,muka pucat tanpa sebarang solekan dan ditinggalkan bersendirian di dalam tanah...Ya Allah semoga aku tergolong dlm golongan hambamu yg beriman..jgnlah kau pesongkan hati ini dr mengingatimu Ya Allah.
setelah org ramai mula memenuhi bilik jenazah aku mengundurkan diri.aku keluar dan duduk diruangan menunggu.aku dpt mendgr nenek along bercerita mengenai arwah anaknya makan dgn penuh berselera pd malam smlm...nampaknya itula kali terakhir dia melihat anaknya makan...aku berlalu pergi cb menahan sebak di dada dan air mata yg mulai jatuh menitis satu per satu.
x lama kemudian pemandu van jenazah telah pun tiba.jenazah di bawa pulang..
ketika perjlnn pulang(rumah tok along),pakcik ku yg menjemput tok along utk dibawa ke bilik mayat bercerita..ketika dia dtg utk menjemput tok along, tok along seolah2 dpt membaca bhw ada seseorg meninggal,jika tidak masakan pakcik ku akan dtg pd waktu tersebut.tok along manyangka bhw moyangku yg meninggal.namun apabila di beritahu berita sebenar,tok along terdiam..pakcik ku bertny samada tok along kuat dan bersedia utk pergi menengok jenazah..tok along menjwb ya.dgn pantas tok along berjalan,pakcik ku  yg terkejut trus menyuruh tok along naik ke wheel chair krn keadaan kesihatan nya yg masih blum pulih dan jarak perjalanan yg agak jauh.pada mulanya tok along berdegil utk tetap hendak berjln sendiri,setelah dipujuk berkali kali akhirnya dia mengalah.
ketika sampai di rumah,ramai org tlh dtg melawat.setelah aku msk,bacaan yassin pun dimulakan.bgsnya rumah ni mmg ada yasin utk dibaca org ramai,kalau x mgkn org ramai yg dtg melawat ni duk bergossip n berborak cerita psl arwah..itupun de golongan makcik2 n nenek yg duk bercerita kt blkg ms bacaan yassin di bacakan.dorg ni..geleng pale aku.manusia2,bkn nk ambk ikhtibar..sedarla sikit..bila2 masa kita pun akan terbaring mcm tu jugak..xde siapa pun yg akan dpt menghalang.
Semoga roh arwah cik Julie ditempatkan di kalangan roh orang-orang mukmin.AMIN

Ingatlah bahawa Apabila ajal dtg menjemputmu,dia tidak menunggu walau sesaat pun..


-ABID-

Monday, November 8, 2010

Oh angin....

sekarang ni kan musim tengkujuh...n hari ni hujan turun selebat2nya,tahap mcm ribut.
tgh aku duk alihkan brg2 meniaga aku yg kena tempias..tiba2 brg2 meniaga aku kt rak tertentu jatuh.botol2 tergolek ke bwh(nsb botol air plastik,klu kaca...selamat...)aku yg masih terpingga2 kehairanan mengutip semua brg2 yg jatuh td
then letak kt di atas meja utk dilap sbb sume dh basah,coz air hujan dh melimpah msk dlm kedai aku.pelik..mcmn brg2 berat pun boleh jatuh tergolek2 itu blum kira lg brg2 ringan yg terbang...
angin kuat sgt ke td?msti angin mcm aritu ni..tp aku x perasan...
biasenye setakat alas meja je yg terbang,tp tu biaselakan..
aku hrp angin yg lalu td tu x membawa kemusnahan mcm angin2 yg pernah melanda kawasan2 kejiranan aku sblm ni,
ala..angin yg melanda bazar ramadhan kt negeri mana tu ntah smpi ada yg cedera parah..brg2 meniaga rosak teruk tu...angin mcm tula..beberapa tahun yg lalu angin tu pernah dtg kt tmpt aku..alhamdulillah rumah kami x rosak teruk coz dia cm langgar pokok yg menyebabkan pokok tu himpap beranda rumah.so,adala rosak ckit je pun..yg selebihnya kitaorg byk kehilangan pokok buah2an yg tgh lebat berbuah je..
rumah jiran aku rosak trus..bumbung rumah dia tercabut...air hujan msk mencurah2 ke dlm rumah..kesian dorg x psl2 kt luar rumah x banjir..dlm umah pulak yg banjir..dan byk lgla kawasan2 berdktn yg dilalui oleh angin tersebut rosak teruk..pokok semua patah2 rumah byk yg hilang bumbung.
kejadian yg sama berulang pada bln 6 thn ni.mujur angin tersebut cm melalui jln besar di tmpt aku,so xdela pape kerosakan cm kawasan lain pulak yg dilanggar je..truk keadaan rumah dorg kena...dahsat tu..angin je pun...jgn main2..
sayangnye aku x pernah berjaya mensnap gmbr or merakam detik2 angin tu lalu..sbb tergamam.rupa dia hitam..mcm puting beliung tp saiz dia kecik..tp klu dia lalu kt memn kawasan..kemusnahan yg ditinggalkan tetap ada,cm xleh lawanla tornedo kan...klu smp ada puting beliung kt malaysia ni..mmg sahla ari nk kiamat...


-ABID-

Gambaran Hari Qiamat

Renung-renungkanlah....
dah cukup ke amalan kita kalau ditakdirkan nyawa kita diambil sebentar lagi??...

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. 

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. 

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. 

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. 

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak. 

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka. 

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat. 

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan. 

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun. 

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga. 

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah: 

ⅰ- Pemimpin yang adil. 

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah. 

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid. 

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah. 

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah". 

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai). 

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah. 


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan. 

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda. 

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi. 

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat. 

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana. 

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin. 

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan. 

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah. 

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin. 

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa. 

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab. 

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang. 

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana. 

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat. 

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat : 

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab. 

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab. 

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. 

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.) 

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain. 

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya. 

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya. 

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka. 


Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

 ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Saturday, November 6, 2010

hari yg indah....❤❤❤

04.11.2010
so far hari ni antara hari terbaik buat aku bg tahun ni.enjoying my day.hang out dgn kawan2,dh lm sgt aku x bersuka ria camni. walaupun sbnrnye sale aku beberapa hari ni sgt2 truk.means income aku kira mcm xdela.tp demi aku dh janji nk jupe.aku belanja gak duit utk jumpa NN & SZ.
janji pkl 10 jupe kt MID.smpi sn SZ dh nmpk aku tp dia main nyorok2 plak,ces..mendera aku ni nk kena cr dia..
memandangkan aku nk kena jupe Dr Tan,so aku postpone cr dia n g bilik termenung dl.pas aku kuar last2 SZ call tny aku ktne,ha3 dia dh bosan menyorok kot.tp aku x cr dia.hi3.
pastu aku n SZ g ATM sbb aku nk check balance duit dlm akaun aku.adoi..baki tgl sikitla plak...x cucuk pun duit,g msk MPH, aku mmg ikut gerak kaki aku,mn dia nk g aku ikut je.n seksyen pertama yg kaki aku pilih rupa2nya ruangan agama,buku2 psl haji n soal jwb agama.hu3 aku tgk2 je buku tu x beli pun,pastu aku duk belek2 al-quran+tafsir yg saiznya separuh dr saiz al-quran biase,aku berkenan plak dgn quran tu sbb terjemahanya dlm bahasa melayu n bknye indonesia...pastu area novel plak..sume buku aku belek2 je,mn yg aku berkenan aku ambk tajuk n penerbit,nnti time pesta buku aku nk beli.
pastu kami truskan berjln mengikut langkah kaki sementara menunggu NN dtg.aku smpt singgah kedai kasut.nk beli sandal sbb sandal aku dh pts,hari tu pun aku pki kasut mak aku.tp kasut yg aku berkenan tu xde saiz akula plak.pe bleh wat saiz aku pjg sgt.saiz 9 ni ssh skit nk cr.pas NN dh smpi kami ambk keputusan utk usha dia dr tingkat atas MCD,biar dia melilau cr mn kitaorg.sj je..bkn selalu pun dpt  mendera NN.kali ni je..pas dh nmpk kitaorg pgl NN,sekali dia sumbat telinga dgn earphonela plak.pttla x dgr.adoyai...

so hari kami dimulakan dgn acara boling..nsb ada offer,kitaorg main 3 game.NN kata gila byk mau pth tgn dia,aku ckp biarla aku dh lbh sethn nk main,aku teringin,SZ xnk main.aku n NN paksa gak dia main akhirnya dia mengalah gak.he3.dan pemenangnya NN,aku n SZ seri kot,dua2 x reti main..hahaha.lama jgk nk menghabiskan main 3 game tu,kena plak diselang selikan dgn rehat sbb tgn agak lenguh.kena plak de org approach kitaorg offer psl domino pizza la,bla bla bla.aku yg x berminat last2 jd kejam gila,dgn slumbernye aku ckp sy x mkn pizza domino,x sedap..hahaha kejamkan aku,sbb aku xnk tp org yg offer domino's ni xnk gak blah.
pas main boling aku kata aku teringin nk mkn nando's plak sbb aku x pernah mkn,dorg ajak mkn pizza hut, aku ckp klu kaki aku jupe nando's kena mkn nando's gak.wah..diktator sungguh..x pernah aku mcm ni..tp sblm msk aku dh check purse dl aku de bwk duit extra x,krg x psl2 kena basuh pinggan plak.x ke haru.hahahaha.aku tau dorg berdua berkira2 nk mkn kt situ sbb harga mknn kt situ yg mahal.tp dorg turutkan jgk keinginan aku...time nk order mknn n cr meja mmg kelakar.ptt x kitaorg speaking or ckp BM je?aku bknye x tau speaking cm mls nk gn..maklumla gnkanla bhs kebangsaan kita...hahahaha.sekali org tu krg phm BM la plak.n ada org tu cb speaking,sblm aku gelak sbb dia salah ckp.aku trus ptg ckp dia n order pe yg dorg nak. x baiknye aku ni kan,klu aku gelakkan org tu...so sbg kwn yg baik aku x gelak,aku cm diam je.n senyum..sekejap je ms yg aku spent dgn dorg, tp sekejap tu ckp utk wat dunia aku ceria....dorg ni mmg gila2 n merepek n mengarut pun ada.pas mkn g solat...kali ni pun ikut kaki aku gak nk melangkah,nsb btul padahal aku main jalan aje.gurauan sepjg perjlnn n sepjg spent ms sm2 arini mmg mebuatkan aku nk jgk tny soalan tu,tp x gak tny.
jln2 g big apple aku pulun beli donut 12 bijik.pastu jln g pegi secret recipe plak.fuh..mkn jela kejenyekan.NN dh janji nk belanja aku,so aku mntk kek SR hahaha kejam...mntk kek mahal je.aku beli 2.1 NN byr 1 g aku byr.kitaorg kata takeaway,tp kitaorg mkn kt situ gak,sbb klu2 x abiskan boleh tutup kotak then bwk blk,xyah mntk kotak kt kaunter g.pas dh abis aku mkn kek 1 slice.1 slice g aku bwk blk.kitaorg g jln2 cr air sbb kt kedai SR tu air dia gila mahal..last2 beli kt luar je,g berbaloi.g murah n byk.last2 kitaorg berpisah kt pintu laluan ke KTM sbb aku dgn NN naik KTM,SZ rider so laluan dia berbeza ckit dgn kitaorg,sepjg jln ke platform aku borak dgn NN psl kami,terutama psl SZ.
pas berpisah n msg2 naik train..aku rs ms sgt2 mencemburui kami,sekejap je dhnk kena berpisah.ni la first time aku naik train berhimpit n tersepit kt dpn pintu,sbb walaupun train dh pnuh,aku still tolak gak org kt dlm train supaya aku dpt msk n x tertgl,so terpaksala aku tahan nafas smpila pintu tutup.br aku lepaskan nafas..fuh..adoi aku penyek n same goes tu my donut.kesian...sgt tersepit di situ mmg x boleh bergerak.nsbla aku naik koc wanita so no sexual harassment berlaku.hu3
pas dh smpi stesen kepong sentral aku dpt duduk.fuh..lega..kaki aku pun dh mula sakit.maklumla aku pki high heel.sambil meriba donut aku membetulkan blk kotak dia yg dh kemik tu.hrp2 x rosakla donut aku ni..
sambil tu aku sempat senyum sorg2 betapa gilanya hari aku hari ni dikelilinggi kwn2 yg gila n pada ms yg sama gila2.biarpun penat namun aku puas hati...smpi umah pkl 6 trus msk nasik.lauk x msk g mak aku blk dia msk lauk.mnla aku x gemuk camni hari2 mkn mskn mak yg x pernah menghampakan n sentiasa first class..
sampai kt umah kaki dh sakit, tp x kesah pun..pastu aku sorokkan kek secret recipe yg aku beli td,ingt nk bg kt adik aku sbb 6.11 tu besday dia.rupanya x sempat nk bg dia dh jupe n ngap dulu.aku br nk bg,tgk2 dh tgl kotak je.hahaha.bertuah pny bdk.nsb dia x jupe donut aku tu...klu x selamat jgk jwbnye...
SELAMAT HARI LAHIR BUAT ADIKKU MUHAMMAD,SEMOGA PERIBADINYA SEINDAH NAMANYA....AMIN...


-ABID-



Friday, November 5, 2010

Panggilan haji...

Panggilan Haji..telah tiba lagi...
Alhamdulliah tahun ini 3 org saudaraku terpilih utk menjadi tetamu Allah bagi menunaikan haji pada tahun ini.
Moga2 pasni akan sampai seruan utk aku pulak, org kata elok pegi time muda2 ni tenaga n stamina masih banyak.tapi... klu boleh aku nk pergi dgn insan yg bergelar suami.since aku x kawen g,lbt lgla kot nmpknye.

Pada tanggal 21/10/2010 kami menghantar opah ke Kompleks TH kelana jaya.memandangkan suami opah dh meninggal, so dia pergi dgn jiran dia yg kebetulan pun xde mahram n terpilih utk pergi sama2 tahun ni.opah dh tua br de rezeki nk pergi...tepat jam 12.50p pagi kedengaran pengumuman kepada bakal2 haji anda diminta utk beratur di laluan pintu masuk.kesian pulak aku tgk dia menarik begnya msk ke kaunter pendaftaran pada pkl 12.55 tgh malam.harap2 opah gembira dan berjaya mendapatkan Haji Mabrur..sebaik saja aku terdgr seruan Labbaikalla humma labbaik..air mata aku bercucuran menitik satu persatu2,aku pun tidak pasti mengapa.aku masih ingt lg pada tahun lepas,ketika aku mendgr ibu dan ayah bercerita mengenai ibadah yg akan dilakukan ketika haji pun air mata ku menitis tnp henti..nmpknye jiwa aku ni sensitif klu org cerita psl haji kot.masa kedua ibu bapa aku terpilih utk menjd tetamu Allah pada tahun lepas bg menunaikan ibadah haji, keadaan yg sm juga berlaku,walaupun ketika itu aku masih blum menghantar mereka msk ke pintu bg bakal2 haji.air mata aku scr automatik turun menitik x henti...selg pihak TH memainkan rakaman lafaz Labbaikalla humma labbaik..selg tula air mata aku x benti2 mengalir.puas aku tahan,aku seka air mata gn hujung bj,tp ttp jg turun.namun sebaik sj pihak TH berhenti memainkan rakaman tersebut,air mata aku berhenti dgn sendirinya.kini pada saat ini setlh hampir sethn aku x menjejakkan kaki ke sini,tahun ini aku ke sini lg,namun menghantar org lain pula,tidak seperti keadaan pada pagi 23.10.2009 jam 3.00 pagi,aku menghantar ibu n ayahku pergi menunaikan haji,maka keadaan ketika itu jauh lbh syahdu krn aku mgkn x berpeluang utk bertemu mrk lg.namun umur mrk masih pjg dan kini aku berpeluang utk mengikut mrk utk menghntr saudara kami menunaikan haji.walaupun hari itu aku rs kurang sihat..kepala pening n rs nk muntah,tp aku tahankan aje,sbb boleh jd ini adalah kali terakhir aku akan jupe dgn opah.sambil pening2 tu smpt g aku duk jln2 n tlg org2 tua yg keseorgn n blur x tau mcmn nk lkt sticker kt bag n mcmn nk susun brg2 pemberian pihak TH pada dorg (mak aku kata aku ptt jd petugas TH.ha3 lawak je).aku tlg sbb aku kesian..ada yg borak2 dgn aku,tp dia ckp klate plak,maafla makcik sy dok pahe.hu3

mmg kenanganla pas blk hntr opah esknye aku demam...huhuhu..3 hari...seronok btul.dgn kepala berpusingnya, selsema n batuk2 aku bkk jgk kedai sbb nnti xde duit masuk.:)
ni gmbr opah sblm msk,opah x nmpk aku tgh melambai kt dia..kebetulan plak time ni aku dpt duk kt first row so dptla aku snap pic opah tnp terselit pale org lain...

24.10.2010
sekali lagi kami akan menghantar saudara kami ke Kompleks TH Kelana Jaya.sblm kami bertolak ke kelana jaya,kami semua berkumpul terlbh dahulu di rumah mrk di KKB.mrk di pasangan suami isteri, aku pgl dorg paklang n maklang.selepas solat asar scr berjemaah masing2 bersiap utk bertolak.sblm kenderaan mrk bergerak meninggalkan rumah,anak lelaki mereka melaungkan azan terlebih dahulu,syahdunya suasana ketika itu,dgn kehadiran jiran tetangga yg mengucapkan selamat jalan,scr automatik aku terimbas kembali kenangan setahun yg lalu,keadaanye hampir sama..bezanya hanya masa.sebaik smpi di kelana jaya kami hanya duduk2 berehat di bwh khemah sementara menunggu ms utk check in.mcm biase aku akan merayau utk melihat sape2 yg boleh aku bantu.hu3.bosan sbnrnye..ramai gak sedara mara yg dtg,x sangka pulak ada lg sedara mara yg lain yg terpilih utk sama2 pegi.so makin meriahla suasana.sblm dorg pegi kt pintu check in aku smpt bisik kt makcik aku,doakan aku bertemu jodoh..dia senyum n mengangguk.aku xdela harap sgt dia ingt kiriman aku tu.tp sekurang2nya aku usaha.x gitu.pd ms yg sm aku pun usaha cr gak.
ni la pic paklang n maklang aku yg smpt aku snap.sblm tu aku boleh plak lupa nk snap gmbr dorg.bertuah btul...
SELAMAT JALAN, MOGA BEROLEH HAJI YG MABRUR..

entry ni dh lama dh aku taip,tp halfway je.pastu lupa lak nk publish.hu3

Thursday, October 14, 2010

stress tahap max...

dh lama aku x stress smpi mcm ni
pale sakit..badan sakit2 sumanya la nk sakit
lg wat sakit ntah bila ms ntah aku cakar badan aku ni..
bgn pagi time mandi tetiba je rs pedih. tgk2 de byk kesan cakar or calar2, de kt tgn,kaki n badan
dr mana plak dtgnye kesan ni sume?? mak aku ckp aku garu kot,x sedar...maybe kot..tp...ntahla...
knape sblm2 ni x ada plak.dh 2 bln xde jd mcm ni.kali ni de balik..apa puncanya ye?
duduk dikelilingi org tp rs sunyi, kenapa hal ni terjd?senang je..sbbnye msg2 x berkomunikasi..ko life ko, aku life aku..x jaga tepi kain org lain..tp klu dlm family mcmn plak??terlalu bz n penat, smpikan x larat nk berbual.so life yg berlalu hari2 semakin hambar  n membosankan..life mcm tu menjd penyumbang terbesar pd stress yg dihadapi oleh org mcm aku ni...BORING....

semalam test n quiz ME serentak, sehari sblm tu de presentation PD,n kena kondem pjg sgt, membuatkan aku menjd bertmbh stress. lg stress bila aku xleh jwb  soalan test tu.fuhh..mmg nak marah ni..dh study pun x phm2 g.slow btulla...countdown to final exam only 13 days left.assignment still de g x siap ni...replacement class pun de yg x abis g.mmg marvelous.org lain dh sibuk study week,kitaorg kls pun x abis g.terlalu byk lg yg perlu aku study.
Mak aku duk suruh g cr keje.*sigh*.keje makan gaji ni mmg bkn jiwa aku..
tp x taula klu akhirnya aku mengalah jgk dgn pujukan parents aku tu.or dunno so far aku still kabur...pe yg sebenar2nya ptt aku buat.i think maybe i should just find another job. which means...i'm outta here...da..

arini kerana stress dh menuju puncak, gara berlakunya pertengkaran di antara K VS I, aku dh buang masa n minyak dgn memandu kereta dr sg serai-kuang-sg buloh-saujana-alam jaya-puncak alam-kuang-sg serai.aku jalan2 sampaila fikiran aku tenang n aku x rs nk jd hulk brla aku blk. blk2 trus bkk kedai,apa pny kedai runcitla ni.bkk pun lbt

i really need a break...going for a vacation might help..but when to go?n where to go?
so far A,SZ,D n AZ byk membantu tnp sedar.dorg membantu meredakan stress aku.

smlm aku jd rindu..terlalu rindu kt amanina..rindu nk luangkan ms sama2 dgn dia.g jln2 sama2.RINDU...SGT...terlalu byk kenangan bersama...so utk menghilangkan rs rindu tu, aku tgk gmbr sama2 time blaja dl,time dia br tunang,gambar time dia kawen.hu3.missed our old time.skrg ni msg2 dh bz dgn life masing2.tetibe nyesal plak menolak tawaran dia n emi nk crkan calon utk aku dulu.(uish..gatai....) bila aku tgl kt umah sorg2 lg2 bila parents aku g bercuti berdua. mula la aku rs sunyi,xde mmbr nk layan aku borak or at least aku de nmpk org lain selain dr aku kt situ.
klu ada ms aku nk g ziarah dia n baby diala nnti.rindu melanda...nsb dia de gak dtg umah aku pas dia bersalin,klu x g la rindu x terubat.hu3.dl time dia duduk kt damansara damai bolehla aku g melawat dia, sbb dkt, skrg dia dh pindah ke sabak bernam balik..jauh tu...ni rindu bertandang ni msti gara2 rs kesepian n tension yg melanda, klu x aku xkn rs seteruk ni..
Harap2 fenomena stress ni x berlarutan begitu lama...klu x somebody please call 999.i rs nk jd hulk dh ni...Grrrr..